فهرست مطالب
مجله جنگل ایران
سال ششم شماره 2 (تابستان 1393)
- تاریخ انتشار: 1393/07/18
- تعداد عناوین: 10
-
-
صفحات 127-140اندازه گیری ارتفاع درختان به روش سنتی در عرصه های جنگلی به ویژه در توده های ناهمسال، انبوه و چند اشکوبه پهن برگ دشوار و مستلزم صرف زمانی طولانی است. در تحقیق حاضر از سیستم لیزر اسکنر هوایی برای تولید داده های لیدار و داده های سه بعدی دقیق از درختان جنگلی استفاده شد تا قابلیت این داده ها برای برآورد ارتفاع پایه های درختی در یک جنگل پهن برگ خزری در شصت کلاته گرگان بررسی شود. داده ها در فصل رویش با میانگین تراکم چهار تا پنج نقطه در متر مربع برداشت شد. 100 پایه درختی از دو گونه پلت (Acer velutinum) و ممرز (Carpinus betulus) که در اشکوب چیره واقع شده بودند یا تداخل تاجی با پایه های مجاور نداشتند انتخاب شد. ارتفاع درختان با استفاده از دستگاه اندازه گیری ارتفاع درخت (Vertex IV) اندازه گیری شد و موقعیت مراکز درختان با استفاده از سیستم DGPS و نیز به روش فاصله و آزیموت با استفاده از دوربین توتال استیشن برداشت شد. درختان برداشت شده در زمین، با استفاده از مختصات مرکز و قطر تاج در ابرنقاط لیزر بازیابی شدند و استخراج ارتفاع به طور مستقیم از ابرنقاط لیزر صورت گرفت. روابط رگرسیونی بین ارتفاع درختان اندازه گیری شده در عرصه و استخراج شده از ابرنقاط داده های لیزر تحلیل شد، طوری که ارتفاع درختان پلت و ممرز به ترتیب با ضرایب تبیین 0/96 و 0/95 و میانگین خطای نسبی 4 و 3 درصد برآورد شد. مقدار RMSe (جذر میانگینمربع خطاها) ارتفاع برآوردی گونه های پلت و ممرز، به ترتیب 1/5 متر (6 درصد) و 1/84 متر (6 درصد) و میانگین اختلاف بین ارتفاع استخراج شده از لیدار و ارتفاع اندازه گیری شده در عرصه 1/04 متر و 1/53- متر به دست آمد. نتایج این تحقیق آشکار می سازد که، با توجه به مقبولیت داده های ارتفاعی لیدار، سرعت فراگیرشدن داده ها و سهولت دسترسی آن برای کاربران، استفاده از این داده ها را می توان برای برآورد ارتفاع درختان گونه های مورد تحقیق در دیگر نقاط جنگلی شمال کشور توصیه کرد.
کلیدواژگان: ارتفاع پایه درختی، پلت، لیزر اسکنر هوایی، ممرز -
صفحات 141-153به منظور بررسی ویژگی های فنولوژیکی گونه کلیر و نقش عوامل محیطی بر آن، تحقیقات گسترده ای در رویشگاه های کلیر انجام پذیرفت. پس از شناسایی محدوده پراکنش و تهیه نقشه گسترش، 12 رویشگاه شاخص انتخاب و در هر رویشگاه، سه پایه میانسال علامت گذاری شد. مراحل فنولوژی (رشد رویشی، گلدهی، تشکیل میوه، رسیدن بذر، دوران کمون و رشد مجدد) در دوره های پانزده روزه اندازه گیری شد. تجزیه وتحلیل آمار هواشناسی و تقویم زمانی فنولوژی در رویشگاه های مختلف نشان می دهند که شدت خشکی، میانگین حرارت و بارندگی در رفتارهای اکولوژیکی کلیر تاثیرگذارند. دوران گلدهی کلیر طولانی است و از ماه اسفند شروع می شود و تا مهر ادامه می یابد به طوری که سه فصل از سال طی ماه های اسفند- فروردین، خرداد- تیر و شهریور- مهر، گل ها روی کلیر دیده می شوند. گل ها طی 90-70 روز به میوه تبدیل می شوند و در اغلب مواقع می توان همزمان گل و میوه را روی درخت کلیر مشاهده نمود. در رویشگاه های غربی و شمالی تر، دوره های گلدهی محدودتر می شود و کلیر فقط یک تا دو نوبت قادر به گلدهی در طول سال خواهد بود. دوره فنولوژی در تابستان نسبت به پاییز و بهار کوتاه تر است. با وجود متفاوت بودن زمان فنولوژی در فصول مختلف، مقدار انرژی گرمای مورد نیاز (GDD) به نسبت یکسان و متوسط 931 درجه روز رشد برای هر دوره فنولوژی کلیر نیاز است.
کلیدواژگان: اقلیم، صحارا، سندی، فنولوژی، فیزیوگرافی، کلیر -
صفحات 155-165هدف از این تحقیق، اندازه گیری کارایی تخصیصی- اقتصادی شرکت سهامی جنگل شفارود گیلان با استفاده از روشتحلیل پوششی داده ها است. برای بررسی مذکور، داده ها در طول یک دوره10 ساله (1381 تا 1390)، به صورت دو ورودی (قیمت تمام شده محصولات، هزینه کل) و دو خروجی (فروش محصولات جنگلی، درآمد کل) از ترازنامه مالی شرکت جمع آوری شد. با توجه به اهمیت این شرکت در عرضه محصولات چوبی در استان گیلان برای تخمین کارایی آن از مدل های پیشرفته هزینه، درآمد و سود کارایی تخصیصی- اقتصادی استفاده شده است. نتایج نشان داد که شرکت مذکور از نظر کارایی تخصیصی- اقتصادی در هر سه مدل هزینه، درآمد و سود در سال های پنجم (1385)، هفتم (1387) و نهم (1389) کاملا کارا (100 درصد یا نمره 1) بوده است، ولی در سایر سال ها بهره وری چندانی نداشته است. این امر را می توان با توجه به تمرکز این مدل های پیشرفته بر تخصیص بهینه نهاده ها، بدلیل مدیریت صحیح منابع و استفاده بهینه از آنها دانست.
کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده ها، تخصیص بهینه نهاده، شرکت سهامی جنگل شفارود گیلان، کارایی تخصیصی، اقتصادی -
صفحات 167-182هدف از این پژوهش، برآورد پارامترهای اکوهیدرولوژیک تاج پوشش تک درختان کاج تهران (Pinus eldarica Medw.)، شامل ظرفیت نگهداری آب تاج پوشش (S) با استفاده از روش Pereira و ضریب تاج بارش مستقیم (p) در پارک جنگلی چیتگر با اقلیم نیمه خشک بود. مقدار بارندگی (GR) در هر رخداد توسط شش جمع آوری کننده در محیط باز نزدیک پنج درخت کاج تهران و تاج بارش (TF) توسط 20 جمع آوری کننده که به طور تصادفی در زیر تاج هر درخت نصب شده بودند، اندازه گیری شد. باران ربایی (I) از تفاضل مقدار تاج بارش از مقدار باران در هر بارش به دست آمد. در طول یک سال اندازه گیری (بهمن 1390 تا بهمن 1391)، در مجموع 51 رخداد باران با عمق تجمعی 224 میلی متر ثبت شد و درصد های باران ربایی تجمعی و نسبی % (I:GR) به ترتیب 35/9 درصد و 47/5 درصد برآورد شد. میانگین مقدار ظرفیت نگهداری آب تاج پوشش درختان کاج تهران، 0/77 میلی متر (خطای معیار 0/08 ±) و ضریب تاج بارش مستقیم، 0/44 (خطای معیار 0/07 ±) به دست آمد. باران ربایی، سهم زیادی از باران را در مناطق خشک و نیمه خشک برای درختان کاج تهران به خود اختصاص می دهد و در محاسبه بیلان آبی جنگل کاری های این گونه باید به آن توجه شود. برای محاسبه ظرفیت نگهداری آب تاج پوشش که جزء مهمی از باران ربایی است، می توان از تنها روش موجود (روش Pereira)، در سطح تک درخت بهره جست.
کلیدواژگان: اقلیم نیمه خشک، باران ربایی، روش Pereira، ظرفیت نگهداری آب تاج پوشش، کاج تهران -
صفحات 183-191شناسایی بهترین ویژگی های نهال برای ارزیابی کیفیت آن، در موفقیت پروژه های جنگلکاری و احیا اهمیت دارد. در این پژوهش از برخی خصوصیات مورفولوژیکی برای ارزیابی کیفیت نهال های بلندمازو استفاده شد. بدین منظور در اوایل اسفند، نمونه برداری نهال ها از بستر خزانه نهالستان به روش تصادفی- سیستماتیک اجرا شد. پس از اندازه گیری عوامل مورفولوژیکی مورد نظر، تجزیه وتحلیل داده ها انجام گرفت. نتایج نشان داد که قطر یقه، بیشترین ارتباط را با دیگر ویژگی های مورفولوژیکی دارد. عامل های حجم ریشه، تعداد ریشه های فرعی، ارتفاع و طول ریشه به دلیل ارتباط کمترشان با دیگر عوامل به ترتیب در درجات بعدی اهمیت قرار دارند. بنابراین بر اساس تحقیق حاضر، قطر یقه بهترین ویژگی برای ارزیابی کیفیت نهال های این گونه در نهالستان است که بدین منظور پیشنهاد می شود.
کلیدواژگان: کیفیت نهال، بلندمازو، نهالستان پیلمبرا، ویژگی های مورفولوژیکی -
صفحات 193-200از یک قطعه چوب فسیل با سن پلیوسن پسین، که از منطقه ای در شرق تبریز در دسترس قرار گرفت، مقطع نازک در هر سه جهت عرضی، شعاعی و مماسی تهیه شد. مقاطع نازکی که وضعیت حفظ شدگی در آنها امکان مطالعه را میسر می کرد، با میکروسکوپ نوری مورد مطالعه تشریحی قرار گرفتند و مشخصات آوندها، اشعه های چوبی، پارانشیم و دیگر عناصر اندازه گیری و ثبت شد. تشریح چوب ها ابتدا تا حدامکان با تبعیت از فهرست ویژگی های میکروسکوپی برای شناسایی چوب پهن برگان، انجام گرفت، سپس از طریق مقایسه با فهرست چوب های نهاندانه فسیل دانشگاه کارولینا، تشریح و شناسایی تکمیل شد. ساختمان چوب مورد مطالعه از نهاندانگان دولپه ای است که حد دوایر رویشی در آن تقریبا مشخص، پراکنده آوند، بافت زمینه متشکل از فیبرهایی با دیواره نازک واجد اشعه فراوان و آوندهای اغلب منفرد است و قرابت آن در این بررسی با جنس Fraxinoxylon نشان داده شده است. عدم حفظ شدگی مناسب و نیز متغیر بودن خصوصیات کمی و کیفی تشریحی حتی در یک درخت، مطالعه و شناسایی را در این مرحله محدود می کنند.
کلیدواژگان: آناتومی چوب، پلیوسن، تبریز، چوب فسیل، دیرینه شناسی گیاهی -
صفحات 201-214منطقه تحت بررسی، به مساحت 170 هکتار، در شمال شهرستان رودبار، در گستره ارتفاعی 1010 تا 1560 متر بالاتر از سطح دریا قرار دارد. در این منطقه به علت نبود شبکه جاده ای، بهره برداری صورت نمی گیرد. در این تحقیق، شناسایی ترکیب فلوریستیک، شکل زیستی و پراکنش جغرافیایی همه گیاهان منطقه بررسی شد. نتایج حاصل از مطالعات ترکیب رستنی ها، وجود 47 گونه گیاهی متعلق به 46 جنس و 37 تیره را نشان می دهد. دولپه ای ها با 34 گونه غنی ترین گروه هستند و پس از آن تک لپه ای ها با 7 و نهانزادان آوندی با 6 گونه حضور دارند. شکل زیستی اغلب گیاهان منطقه، مربوط به ژئوفیت ها (49 درصد) و سپس فانروفیت ها (23/4درصد) است. از نظر کورولوژی، بیشترین سهم مربوط به عناصر اروپا- سیبری (42/6 درصد) و پس از آن چندناحیه ای (14/9درصد)، اروپا- سیبری/ مدیترانه ای/ ایرانی- تورانی و اروپا-سیبری/ مدیترانه ای (10/6 درصد) است.
کلیدواژگان: جنگل زیلکی، جنگل هیرکانی، راش، شکل زیستی، کورولوژی -
صفحات 215-232در تحقیق حاضر نخست با کاربرد شاخص تعلقه فی (Φ)، گونه های معرف گروه های اکولوژیک گیاهی جنگل حفاظت شده خیبوس تعیین شده و سپس با توسعه مدل مجموع شاخص تعلقه فی به همراه دو شاخص تمایزی و انحصارگرایی، ارزش گونه های معرف در ارزیابی کیفیت طبقه بندی گروه های مزبور تشریح شد. براساس نتایج شاخص تعلقه فی تعداد 33 گونه معرف برای گروه های گیاهی فاقد شمشاد معرفی شد که سهم گونه های چوبی و علفی به ترتیب 76/7 درصد (22 گونه) و 33/3 درصد (11 گونه) بود، این در حالی است که در فهرست گونه های معرف گروه های گیاهی شمشاد (7 گونه) اصلا گونه های علفی حضور نداشتند. کاربرد آزمون نیکویی برازش مربع کای (25= df و χ2= 234.97)، ضریب کاپا (0/789=K) و ضریب همبستگی اسپیرمن (0/935=rs) در بررسی تطابق گروه های گیاهی حاصل از دو روش عضویت پذیری TPFI و طبقه بندی TWINSPAN نشان داد نتایج این دو روش با احتمال 99 درصد از یکدیگر مستقل نیستند و با یکدیگر انطباق دارند. ارزیابی کیفیت نتایج دو روش TPFIM و TWINSPAN براساس دو شاخص انحصارگرایی و تمایزی نشان می دهد که متوسط مقادیر این دو شاخص در گروه های گیاهی ارائه شده به روش TPFIM (88/74=U و 33/76=Sh) همواره در سطح بالاتری نسبت به گروه های گیاهی ارائه شده از طریق روش (TWINSPAN (U=71.51 و (29/98=Sh) قرار دارد. بنابراین نتیجه گیری می شود که روش عضویت پذیری TPFIM می تواند به عنوان روشی کارآمد در بهبود نتایج روش TWINSPAN در طبقه بندی گروه های گیاهی کاربرد داشته باشد.
کلیدواژگان: شاخص فی (Φ)، گروه های گیاهی، مدل مجموع ارزش شاخص تعلقه فی (TPFI)، TWINSPAN -
صفحات 233-244پر (Cotinus coggygria Scop.) یکی از درختچه های بومی ارزشمند و انحصاری جنگل های ارسباران است که تجدیدحیات طبیعی آن بیشتر به شکل ریشه جوش است و زادآوری جنسی آن به سختی انجام می گیرد. با توجه به اهمیت این گونه و همچنین جوانه زنی دشوار بذر آن در وضعیت طبیعی، در این پژوهش سعی شد برای اولین بار در داخل کشور تاثیر تیمارهای مختلف بر جوانه زنی بذر این گونه بررسی و بهترین تیمار معرفی شود. برای شکستن خواب فیزیکی و فیزیولوژیکی بذر به ترتیب از تیمارهای غوطه وری در اسیدسولفوریک 98 درصد طی زمان های 5 و 50 دقیقه و تیمار سرمادهی در دمای 4 درجه سانتی گراد طی زمان های 30 و 60 روز استفاده شد. همچنین برای شکستن هر دو نوع خواب بذر، سه تیمار تلفیقی شامل غوطه وری در اسید در مدت های 5، 20 و 50 دقیقه با سرمادهی در دمای 4 درجه سانتی گراد به مدت 60 روز به کار برده شد. قالب آماری طرح به صورت کاملا تصادفی و با سه تکرار درنظر گرفته شد که در هر تکرار 30 عدد بذر کاشته شد. نتایج نشان داد که اثر تیمارهای مختلف بر کلیه صفات بررسی شده شامل درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی و شاخص بنیه بذر در سطح احتمال 1 درصد خطا معنی دار بود. همچنین مقایسه میانگین صفات نشان داد که در بین تیمارهای استفاده شده، بهترین نتایج در تیمار تلفیقی غوطه وری در اسیدسولفوریک 98 درصد به مدت 20 دقیقه به همراه تیمار سرمادهی در دمای 4 درجه سانتی گراد به مدت 60 روز به دست آمده است. نتایج این پژوهش تاثیر مثبت تیمارهای استفاده شده را برای شکستن خواب بذر این درختچه اثبات کرد که می تواند در برنامه های احیایی این گونه مورد توجه قرار گیرد.
کلیدواژگان: ارسباران، خواب بذر، درختچه پر، درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی -
صفحات 245-254ذخیره سازی در شرایط فراسرد (196- درجه سانتی گراد) روشی جدید و بسیار کارامد برای نگهداری بلندمدت ژرم پلاسم گونه های گیاهی است. با استفاده از روش فراسرد می توان بذر، اندام های رویشی، سلول و دانه گرده گیاهان را برای بلندمدت نگهداری کرد. در شرایط فراسرد، فعالیت های متابولیکی سلول تقریبا متوقف می شود و طول مدت نگهداری به طور چشمگیری افزایش می یابد. بذر گونه جنگلی اقاقیا (Robinia pseudoacacia) از پارک جنگلی چیتگر جمع آوری شد. قبل از ورود بذور به نیتروژن مایع با سه پیش تیمار شامل ویتریفیکاسیون با استفاده از PVS2، آبگیری یا Desiccation و گلیسرول 30درصد تیمار و سپس وارد نیتروژن مایع با دمای 196- درجه سانتی گراد شدند. بذرها پس از یک ماه از نیتروژن مایع خارج و در دمای 42+ درجه سانتی گراد به منظور ایجاد شوک حرارتی قرار گرفتند. بذور شست وشو داده شد و در شرایط آزمایشگاه درون پتری دیش و در شرایط گلخانه درون گلدان کشت شدند. در بررسی های آزمایشگاهی، درصد جوانه زنی، طول ریشه چه، طول ساقه چه، بنیه بذر، سرعت جوانه زنی و نسبت طول ریشه به طول ساقه اندازه گیری و تجزیه وتحلیل آماری شد. جوانه زنی و رشد بذور فراسردی، نشان دهنده مقاومت بذر گونه بررسی شده به شرایط فراسرد است. در آزمایش های گلخانه ای، گیاهانی که از بذور فراسردی تولید شده بودند به خوبی رشد کردند و در مقایسه با گیاهان شاهد علائم سوء یا غیر طبیعی نشان ندادند. در بین پیش تیمارها، آبگیری بهترین پیش تیمار بود. بنابراین استفاده از روش فراسرد برای ذخیره سازی بلندمدت بذور این گونه گیاهی امکان پذیر است.
کلیدواژگان: ذخیره سازی در فراسرد، گلیسرول 30 درصد، محلول ویتریفیکاسیون، نیتروژن مایع، Robinia pseudoacacia
-
Pages 127-140In traditional methods، measurement of tree height in broad-leaved forests، particularly in uneven-aged، high density and multi-storey stands is difficult and time-consuming. In the growing season of 2011، airborne laser scanner system was used to acquire Light Detection and Ranging (LIDAR) data by a sampling density of 4-5 points/m2 in a broad-leaved forest، northern Iran (Shast-Kalate forest located in southwest of Gorgan). LIDAR data was used to estimate the height of individual trees. Hundred individual tree samples belong to two species، Acer velutinum and Carpinus betulus، were selected. The trees were located in dominant storey and/or without overlay with adjacent trees. Heights of trees were measured using Vertex 1V. Center coordinates of the sample trees were determined using DGPS system and Total Station with distance and angle. Sample trees were detected in laser point clouds using their center coordinates and crown diameter. The heights of sample trees were extracted directly from laser point clouds. Linear regression model between the heights of trees in the field measurement and laser point clouds was yielded coefficients of determination (R2) (0. 96، 0. 95)، RMSe (1. 05m (6%)، 1. 48m (6%)، and relative error (4%، 3%) for A. velutinum and C. betulus، respectively. Mean differences between tree height of laser point cloud and field measurement were achieved 1. 04m and -1. 53m for A. velutinum and C. betulus، respectively. The results clarified that considering the acceptable of LIDAR height data، rapid prevail of data and its easy access for users، the employment of LIDAR data for estimating tree height in other places of northern forests of Iran is advised.Keywords: Acer velutinum, Airborne laser scanner, Carpinus betulus, Individual tree height
-
Pages 141-153In order to survey some phenological phenomena of Kair with climate and physiography properties, this study was carried out in the south-east of Iran from 2008 to 2011. In the first step, distribution of species was recognized in Hormozgan and Balochestan provinces and then 13 habitats were chosen. These habitats were visited in 2-3 week intervals annually. Three trees were marked in each site and were monitored during four seasons and its phenological stages (time of bud break, flowering, fruiting, ripening, fruit, and leaf shedding) and other characteristics were recorded. Climatic data were gathered and phenological stages were analyzed. The results of phenological and meteorological data indicated that the growth patterns of Capparis decidua may alter with fluctuations of drought, annual temperature and precipitation. The phonological stages are repeated two or three times every year. Kair phonological stages are long, Flowering starts during March and continues up to October. It flowers in three seasons: March–April (spring), June-July (summer) and September-October (Autumn). Flowers become fruits within 70 to 90 days and simultaneously, both flower and fruit appear on new shoots. In the northern and western habitats, phonological stages are limited and only occur once or twice a year. But in all conditions, amount of growth degree days (GDD) required for ripening seed is the same and equal to 931ْ C.Keywords: Capparis decidua, Climate, Phenology, Physiography, Sahara, Sindian
-
Pages 155-165The aim of this study was to measure the allocative- economical efficiency of joint-stock company of Shafaroud Forest using Data Envelopment Analysis. In this study, data during period of 10 years (2002 to 2011) with two inputs (production prices, total cost) and two outputs (sales of forest products, total revenue) was collected from the company financial balance sheets. Due to the importance of this company for supplying wood products in the Guilan province, advanced models were used to estimate the cost, revenue and profit efficiency. Results indicated that this company in terms of allocative- economical efficiency was completely efficient (100% or scored 1) in (2006), (2008) and (2010) by all of these models, but the company did not have high productivity in other years. This result can be due to the nature of theses input oriented advanced models that focus on optimal inputs allocation, and could be known as a result of optimal usage and resources management.Keywords: Allocative, economic efficiency, Data Envelopment Analysis, Joint, stock company of Shafaroud forest, Optimal inputs allocation
-
Pages 167-182The aim of this research was to estimate the ecohydological parameters of the canopy covers including canopy storage capacity (S) using the Pereira method and the direct throughfall coefficient (p) of individual trees of Pinus eldarica planted in the Chitgar Forest Park with a semiarid climate. To measure GR, six rain-gauges were installed in an open area neighboring to the trees. Throuhgfall (TF) was measured using the twenty rain gauges randomly located underneath the crown of the five individual trees. Rainfall interception (I) was calculated as the difference between GR and TF. From January 2011 to January 2012, 224 mm of cumulative GR in fifty-one rainfall events was recorded. P. eldarica trees intercepted 35.9% and 47.5% of the incident rainfall on cumulative-based, and event-based (each GR), respectively. The mean value of S estimated by the Pereira method, and p were found to be 0.77 mm (SE ± 0.08), and 0.44 (SE ± 0.07), respectively. The results indicated that I allocated a considerable portion of GR in P. eldarica trees in arid and semiarid regions. Hence, I should be considered while calculating the water budget for P. eldarica plantations. S which is a critical parameter for controlling I can be usefully estimated by a sole newly proposed method by Pereira for individual trees.Keywords: Canopy water storage capacity, Pereira method, Pinus eldarica, Rainfall interception, Semiarid climate
-
Pages 183-191Identifying the best attributes of seedlings for evaluation of quality of them has an important role in successful reforestation projects. In this study, some morphological characteristics were used for evaluation of quality of oak seedlings. Seedlings were sampled by method of systematic-random from the planting bed in nursery in late February. Statistical analyses were done after measurement of morphological characteristics. Results of correlation analysis showed that the root collar diameter (RCD) had the strongest correlation with other morphological characteristics. Parameters of leaf area, root volume, number of first order lateral roots, stem height, and length of the main root, respectively, had lower correlations with others, then had less important in seedling quality evaluation. Therefore, in according to this study the RCD is the best characteristic for seedlings quality evaluation of this species in nursery.Keywords: Morphological characteristics, Pylambra nursery, Quercus castaneifolia, Seedlings quality
-
Pages 193-200To identify petrified tree remains from Upper Pliocene of NE Tabriz, we prepared thin sections from transversal, radial and tangential surfaces, according to specific methods. Whereas possible the slides were examined by optical microscopy. Data related to vessels, rays, parenchyma and other wood elements were determined. Following IAWA list of microscopic features, we made the elementary descriptions and via Inside wood list of fossil woods of Angiosperms, the identification was completed. Results showed that the structure of fossil sample was the same as Angiosperms. Growth ring boundaries indistinct, wood diffuse-porous, ground tissue consists of thin walled fibers, rays abundant, and solitary vessels, were common. The material has been referred to Ash fossil species of Oleaceae at this stage.Keywords: Fossil wood, Oleaceae, Paleobotany, Tabriz, Wood anatomy
-
Pages 201-214The study area with 170 hectares is located in the north of Rudbar and between 1010-1560 m a.s.l. There is not any harvesting in the study area due to a lack of a road network. This research has been carried out to identify the floristic composition, life forms and chorology of all plants in this area. The final results of the studies on floras showed that 47 plant species belonged to 46 genera and 37 families. The dicots with 34 taxa were the richest group of flora followed by monocots with 7 taxa, and Pteridophytes with 6 taxa. Dominant life forms include geophytes (49%), followed by phanerophytes (23.4%). From the chorological point of view, the largest proportion of the flora belongs to the Euro-Siberian elements (42.6%) followed by Pluriregional elements (14.9%), Euro-Sibirian/ Mediterranean/ Irano-Turanian and Euro-Sibirian/ Mediterranean (10.6%).Keywords: Beech, Chorology, Hyrcanian forest, Life form, Zilaki forest
-
Pages 215-232This study extracts diagnostic species of plant communities of Khybus protected forest based on statistical analysis of phytosocilogical data. The affinity of vascular plants was calculated using a statistically defined coefficient of fidelity. Additionally, with the development of Total Phi Fidelity Index, TPFI, as a new criterion in fidelity attention with sharpness and uniqueness indices the evaluation of plant communities was created. It is shown that there are 33 diagnostic species in the plant communities without box tree (Buxus hyrcana Pojark.) based on Φ coefition in which the contribution of herbaceous species were 76.7% (22 species) and the contribution of woody species were 33.3% (11 species), while in the list of diagnostic species in the box tree plant communities (with 7 species) the herbaceous species were never presented. Chi- square goodness of fit test (χ2= 234.97, df= 25) in reviewing the consistence of TPFI and TWINSPAN are not independent and they are applicable together with 99% probability. In this case, conformity and correlation between the two mentioned methods were assessed 78.9% and 93.5% from basis of Kappa index and Spearman correlation coefficient. Also, quality assessment of TPFI and TWINSPAN results based on sharpness and uniqueness showed that the mean values of these two indices in the provided vegetation units by the TPFI method (Sh=33.76, U=88.74) is consistently higher than the submitted plant communities by TWINSPAN (Sh=29.98, U=71.51). Totally, we are concluded that TPFI method can be used as a new approach in improvement of TWINSPAN results in plant community classification.Keywords: Phi fidelity index (Φ), Plant community, Total phi fidelity index (TPFI), TWINSPAN
-
Pages 233-244Smoke-tree(Cotinus coggygria Scop.)is one of the endemic valuable shrub species of Iran which has only distributed in the Arasbaran Forests. Natural regeneration of this specie is mostly asexual with the shape of root-sucker, and its sexual reproduction is rarely possible. Considering the importance of this specie as well as difficult germination of the seeds naturally, an effort was made through the present study, for the first time in Iran, to examine the effects of several treatments on the improvement of seed germination of this specie, and to introduce the best treatment. In order to break the physical and physiological dormancies, the seeds were soaked in 98% concentration sulphuric acid for 5 and 50 minutes and cold stratified at 4°c for 30 and 60 days. In addition, both of the mentioned treatments, soaking in 98% concentration sulphuric acid for 5, 20 and 50 minutes with cold stratified at 4°C for 60 days, were simultaneously utilized to break both physical and physiological dormancies. The experimental design was completely randomized design (CRD) with three replications in which 30 seeds were planted per replicate. The results of analysis of variance showed that the selected treatments had significant effects (p < 0.01) on all the traits including germination rate, germination speed, and seed vigor index. Furthermore, comparison of the means resulted by the Duncan tests revealed that the best results were obtained by simultaneously application of both the treatments of soaking in 98% concentration sulphuric acid for 20 minutes and cold stratification at 4°C for 60 days. Totally, the results of this study demonstrated the positive effects of the selected treatments on breaking the seed dormancies of this shrub, and the results may be considered in reforestation programs.Keywords: Arasbaran, Cotinus coggygria, Germination rate, Germination speed, Seed dormancy
-
Pages 245-254Cryopreservation by storing explants in liquates nitrogen (LN) at -196°C is a new and most important method of preserving plant species for a long period. Most of seeds, vegetative organs, cells and pollens can be preserved for a long time, by cryopreservation. Cryogenic conditions stop much of the metabolic processes of the cells and, period of preservation dramatically increases.Three pretreatments including vitrification (PVS2), desiccation and 30% glycerol were applied on the seeds of Robinia pseudoacacia L. collected from Chitgar Park at west of Tehran, before transferring them into LN. After one month storage in LN the seeds transferred into warm water bath at +42 °C as a postreatment. Then they were germinated under laboratory and greenhouse conditions. Different attributes including seed germination percentage, root and shoot lengths, germination speed, root/shoot length ratio and seed vigor index (VI) were recorded. The attributes were significant at 1% level of probability revealed the cryotolerance of the seeds. In greenhouse experiments, plants developed from cryogenic seeds grew normally and did not show any abnormality compared to those of the control plants and desiccation showed the best effects on survival rate and other attributes of the cryopreserved seeds. The results indicated that the cryopreservation (-196 °C) technology can be used for long-term preservation of the Robinia pseudoacacia seeds.Keywords: Desiccation, Liquid Nitrogen, Robinia pseudoacacia L, Vitrification solution, 30% Glycerol